Recepten à la Pearl

Voor 4

Wat je nodig hebt

1 kg kipbouten of kipdijfilet                                                     
300 gr kipfilet
500 gr basmatirijst
2 stukjes laos
2 stengels sereh
4 salambladjes
3 teentjes knoflook
1 grote ui
1 bosje selderij
1 zak AH fijne soepgroenten
1 zakje nasi kruiden
1 pot nasi trafasi
1 pot losi fowroe trafasi
Soya saus (sieuw)
Zonnebloem olie
Witte azijn (om vlees schoon te maken)
1 verse peper of zwarte peper
Aromat naar smaak

Nasi trafasi

Hoe te
Reinig de kipbouten (of kipdijfilet) en de kipfilet in een bak of schaal met  azijnwater. Goed afspoelen, en uitlekken.
5 eetlepels olie ik een wok kipdelen in de hete olie bakken.
ui, knoflook en goed omscheppen, pot losifowroe, 2 salamblaadjes, 1 stuk laos in repen gesneden, 1 stengel sereh in repen gesneden, 200 ml water toevoegen en het geheel 30 à 40 minuten op lage temperatuur onder af en toe roeren gaar stoven (kipdijfilet heeft een kortere stooftijd 20 à 25 min).
 
Basmati rijst koken volgens recept op verpakking, met 3 eetlepels nasi trafasi 1 scheut olie, 1 gesneden stengel sereh, 1 gesneden stengel laos, 2 salamblaadjes, 1 zakje nasikruiden, 2 eetlepels sieuw (soyasaus) goed roeren en gaar  koken. Rijst laten afkoelen.
 
kipfilet in pan met laagje water en 2 eetlepels nasi trafasi in 10 minuten gaar stomen en laten afkoelen. de afgekoelde kipfilet uitpluizen of in kleine stukjes snijden en apart zetten.

Gestoofde kip uit de wok in een serveerschaal overdoen, wat van de kipjus in de wok laten
Wok weer op de warmtebron zetten de rest van de nasi trafasi, 2 eetlepels sieuw op lage temperatuur verwarmen.
de  fijne soepgroenten en de rijst toevoegen het geheel goed omscheppen naar smaak peper en aromat toevoegen.
ongeveer 5 à 10 minuten wokken daarna de kipfilet stukjes eraan toevoegen goed wokken en serveren.

Serveer tip:
Opdienen met gebakken banaan (bakabana), komkommer op azijn, kroepoek en sambal

ook lekker met een groentenmix

SLAMAT MAKAN    NJANG SWIETIE    EET SMAKELIJK     SWADISH KHANA   

Voor 4

Wat je nodig hebt
1kg cassave
500 gr soepkip
200gr zoutvlees
1bl kokosmelk
1 ui
2 laulierblaadjes
6 pimentkorrels4 takken selderij
1 Adjoema peper
2 tl aromat
1 tl zwarte peper
zonnebloem olie
azijn
3Lwater

Cassave Soep

Hoe te

zet de zoutvlees op in een ruime pan water. ontzout eerst 20 minuten daarna water afgieten, opnieuw water in de pan en nog 15 minuten ontzouten.
Vocht afgieten, zoutvlees in stukjes snijden en wegleggen.


Kip delen goed wassen met water en azijn, goed naspoelen en uitlekken. 3 liter water in de pan opzetten, de kip, zoutvlees, in stukkengesneden ui, laulierblaadjes, 2 takken selderij  en piment korrels tot een bouillon trekken (20 min). Cassave in 3 stukken snijden, van de dikke schil ontdoen schilstukjes afspoelen en de geschilde cassave in blokjes of reepjes snijden. Als de bouillon getrokken is, de cassave stukjes met de kokosmelk, adjoema peper, aromat en zwarte peper op lage temperatuur koken tot de cassave zacht en de soep gebonden  is #30 à 40 min.

Test: met een mes of vork in de cassave prikken. Als het zacht is, is de soep klaar.

Serveren: met gekookte Surinaamse of Basmati rijst.

Bon à Petit                Eet Smakelijk                Njang Swietie

Voor 4

Wat je nodig hebt
800 gr kipfilet of 1kg kipbouten in stukjes
1x 500gr AH spaghetti
1 AH bos selderij
2 stengels sereh (citroengras) of sereh poeder
1 stuk verse gember of 1 potje gemberpasta of gember poeder
1 stuk laos of laos poeder
Ui
Knoflook of knoflook pasta (1 teen is 1theelepel)
Aromat of zout
1 potje trassi trafassi
1 pot bami trafassi
Zonnebloem olie
Water

Bami Trafassi

Hoe te

kook de pasta in ruim kokend water # 3L ca 12 minuten onder af en toe roeren gaar. afgieten in vergiet en onder de koude kraan koelen. sprenkel wat olie over om plakken te voorkomen.

Was de kip met wat azijn en laat even uitlekken.
zet de wok of braadpan op met 3 eetlepels olie bak de kip hierin. Voeg hieraan de ui, knoflook, en trassi. Als de kip helemaal dichtgeschroeid is, gember, laos,  sereh stengel en de helft van de pot bami trafassi toevoegen. Goed omscheppen (om aanbranden te voorkomen) deksel op de pan, temperatuur verlagen en onder af en toe roeren bij kipfilet in 15 minuten en bij gehakte kipbouten in 30 minuten gaar stoven. tot slot aromat en 3 takken gehakte selderij toevoegen.
 

Toppings:
kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, komkommer op azijn of atjar, hotsaus en eventueel een schaal met rauwkost 

Serveer tip: met gebakken banaan en satè saus, Kip satè met pinda saus en gebakken eireepjes

Salamat Mekan           Eet smakelijk           Njang swietie      

Voor 4

Wat je nodig hebt
500 gr. rijst
200 gr. sebijari
 500 gr. zoutvlees
 1zakje droge garnalen
 1 ui
 2 tomaten
1 verse peper
 2 á 3
bouillonblokjes
 5 eetl. olie
 zwarte peper
 500 ml water

Sebijari moksi alesi

Hoe te

De sebijari koken in water tot ze bijna gaar zijn. Het zoutvlees wassen en ontzouten. De droge garnalen in heet water wellen. De ui en tomaat in stukken snijden. De ui fruiten in de verhitte olie. De gewelde garnalen en zoutvlees toevoegen en goed omscheppen. Daarna de tomaten toevoegen. De gekookte sebijari met het vocht bij de gebakken ingrediënten doen en dit even opkoken. Op smaak afmaken met zwarte peper en de bouillonlokjes. De gewassen rijst toevoegen en even omscheppen. Eventueel wat water bij doen. De moksi alesi in 45 min. gaar koken. De peper boven op leggen. Gaar tip: als de rijst te hard of te zacht is een dubele vel alluminium folie om het deksel doen en laten garen.

Serveer tip:

Serveren met gebakken vis(kandratiki of bangbang) gebakken banaan, zoute lemmetje, geblancheerde oker, antroewa op azijn en rauwkost.

Njang Swietie Eet Smakelijk Salamat Mekan Bon A Petit

Voor 4-6

Wat je nodig hebt
3 kipbouten
1 grote ui
2 tomaten
3 takken selderij
4 laulierblaadjes
6 piment korrels (lont ai)
1 adjoema peper
1tl zwarte peper
2 tl aromat
4 aardappelen
2 el vermicelli
3 L water

Surinaamse kippensoep

Hoe te
Kipbouten schoonmaken in kleine stukjes hakken en opzetten met 3 L water, laulierblad, lont ai, ui, tomaat, selderij,en zwarte peper. Van het geheel een bouillon trekken. Na 20 minuten aardappelen, vermicelli en adjoema peper toevoegen
Als de aardappelen gaar zijn is de soep klaar.

Serveren met rijst.


Njang Swietie  Smakelijk Eten   Salamat Makan  Bon à Petit

Voor 4 personen

Wat je nodig hebt
250 gr mascarpone
5 eiwitten
2 el honing
1 blik kersenvlaaivulling
260 geklopte slagroom
1 pk speculaas
300ml sterke koffie/ of caffeine vrije sterke koffie
Cacaopoeder
Eventueel 1 glaasje Amaretto voor in de koffie

Benodigheden:
4 dessert schaaltjes of 1 vorm/schaal voor 4 personen
Mixer, spatel, maatbeker, waterkoker,  schaaltje om koffie en koekjes te dompelen. blender of boterhamzakje en vijzel

Speculaas Tiramisu

Hoe te

Klop de eiwitten met 1 el honing op in de mixer.
Voeg als de eiwitten pieken vormen als je met de lepel ingaat  de mascarpone en de slagroom langzaam toe .

Zet 1 kop sterke koffie of kook 300ml water en los op met de koffiepoeder laat afkoelen.

1) Schep 1 laagje mascarpone mix in schaaltje of vorm.
2)1 schep kersenvlaaivulling op de mascarpone.
3) Dompel de speculaas in de koffie met eventueel de amaretto en leg op de kersenvulling.
4) Herhaal dit laag voor laag, tot de mix op is. eindig wel met een laag mascarpone creme.
5) Doe 3 speculaasjes in de blender of in een boterham zakje en stamp in de vijzel fijn (er mogen wat kleine brokjes tussen zitten)
6) Strooi dit over de bovenlaag mascarpone creme, en strooi daaroverheen wat cacaopoeder.
7) Laat de Tiramisu ongeveer 2 à 3 uur in de koelkast opstijven. Voor het opdienen een speculaasje als garnering toevoegen.

Smakelijk eten   Njang swietie     Bon à petit    Salamat Mekan

Voor 12 presonen

Wat je nodig hebt
100g vijgen
100g dadels
100g pruimen
100g geconfijte kersen
100g sukade
200g gemengde rozijnen
100g gedroogde cranberry`s
150 ml sinasappelsap
1 geraspte appel
5 gemberbolletjes fijn gesneden
100ml rum
100 ml sherry brandy
1 el melasse of 1 el pannekoekstroop
1tl kaneelpoeder
1tl nootmuskaatpoeder
1tl kruidnagelpoeder
1tl pimentpoeder
1tl gemberpoeder
1tl sinassappel rasp
1tl citroenrasp
50gr gehakte notenmix (bij noten allergie, noten weglaten)
5 eieren
225gr zelfrijzend bakmeel
225gr donkere bastard suiker
250gr roomboter

Benodigdheden:

Bakblik 24cm
Weegschaal
Mixer
Mengkom
Houten lepel
Bakpapier
Maatlepels

Xmas fruit cake

Hoe te
Week de vruchten in de rum met sinasappel sap (voor degene die geen alcohol gebruiken alleen sinasappelsap 250ml) een nacht laten intrekken.
Meng in de mixer de roomboter met vanille/ amandelessence, sinasappel/ citroenrasp en suiker romig.
Voeg daaraan de eieren een voor een toe. Daarna zelfrijzendbakmeel, de poeder kruiden, gemberbolletjes en geraspte appel.
Zet de mixer uit, voeg nu de geweekte vruchten met restant vocht toe en spatel met een houten lepel om tot alleingredienten goed zijn gemixed. Voeg nu de melasse of pannekoekstroop, sherry brandy en gehakte noten toe, (bij noten allergie noten weg laten).

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet je bakblik in en bekleed het met  bakpapier (om vastplakken te voorkomen). Schep je cake mix in het beklede bakblik, en zet de oven op 140 graden, bak de taart in 3 à 4 uur gaar (gaartest voor deze taart) ipv een satè prikker met de middenvinger in het midden van de taart licht drukken als hij terugveert is hij gaar. als hij uit de oven is bovenkant met wat roomboter insmeren en de amandelen erover mooi erover regelen, folie erover en afgedekt laten afkoelen. (zo blijven de decoratie amandelen mooi).
Taart inpakken en bewaren tot de kerst. Als de cake met alcohol is gebakken,
af en toe tot kerst wat rum sprenkelen over de cake.

Voor eventueel decoreren met fondant of marsepein:
450g marsepein of fondant of royal icing
Kertdecoraties
4 eetlepels abrikozen jam
Siliconen kwast
1 roller

Bij decoreren met fondant,marsepein ofRoyal icing geen amandelen boven op de cake leggen.
Als de cake helemaal is afgekoeld, de cake insmeren met abrikozen jam die met een paar druppels water is opgelost in de magnetron.
Marsepein of fondant uitrollen, cake mee bekleden en decoreren.
Bij gebruik van royal icing, cake goed mee insmeren en decoreren. 

Deze taart lijkt heel ingewikkeld, maar het valt reuze mee, er kan niks mis gaan, en de complimenten zijn grandioos.
Dus succes!!!!!